Мегалитно светилище Св. Мина (Амина) (Мечкул)

N41 49 37 E23 10 09

Мегалитно скално светилище Св. Мина (Амина) (Мечкул)

Мегалитното скално светилище Св. Мина се намира в местността Амина във близост до землището на с. Мечкул - района на Средна Струма, Община Симитли.

Sv.Mina Mechkul 01

През 50-те години на XX век жителите на с.Мечкул събират средства и изграждат в т.нар. местност Амина параклис, за чийто патрон е посочен Свети Мина - известен като покровител на христичнското семейство и светецът, който сбъдва желанията. Традицията да се почита Св.Мина е вековна за жителите на селищата в Община Симитли. Всяка година на 11 ноември (денят на Св.Мина) жителите на с.Мечкул и околните села дават курбан за здраве и късмет местността Амина в подножието на Пирин планина.

Sv.Mina Mechkul 02

Древният скално-култов комплекс се намира в непосредствена близост до параклиса на Св.Мина. Местните предания и легенди пазят спомените за стар Римски път, по който е транспортирано вино създадено от лозовите масиви намирали се в местността. Според устните предания на местните жители на с.Мечкул за култовото място – самият Александър Македонски е посетил светлището и жрицата тук му е предрекла, че ще стане Владетел на Света. Жителите на селото твърдят, че все още знаят точно върху кой камък е извършено гаданието.

Sv.Mina Mechkul 04

Друга легенда свързана със мегалитното светилище е за наличието на голям харман, който е бил постлан с бакърена плоча и че тук по девет коня са били впрягани по време на вършитба. Много е вероятно харманът да е играл важна роля като календарно пособие, което е отброявало дните и сезоните.

Sv.Mina Mechkul 05

Съществува и легенда, според която огромните скални масиви са били наредени от самите титани по заповед на гръмовержеца Зевс. Когато земите на Древна Тракия стават част от Римската империя тук е изградено ново светилище. Когато езическите богове са изместени от Християнството, светилището е посветено на Св.Мина, светецът покровител на семейството. Местното население от векове почита светеца и на празника му се отслужва курбан за здраве в местността Амина.

Sv.Mina Mechkul 06

Скалните форми в местността са оприличени на: Чучулига, Стъпка на Крали Марко, Лъвска глава и Риба Змиорка. Археологическите проучвания в района са установили, че тук е имало поселища още от Неолита (7000-3000 г. пр. Хр.). Теренните археологически проучвания в района на близкото с.Крупник доказват съществуването на значително древно селище на тракийското племе Меди.

Sv.Mina Mechkul 07

За съжаление в този района на светилището не са правени задълбочени археологически проучвания, поради което е трудно да се направи пълна и точна характеристика на култовото място. За посетителите е видимо че обектът е бил част от голям скален комплекс, който местните наричат "каменния град".

Sv.Mina Mechkul 08

Скално-култовият комплекс се намира непосредствено след гр.Симитли - отбивката за с.Полето, като след това пътя минава през селата Брежани и Ракитна. Непосредствено преди с.Мечкул вдясно се продължава по черен път до местността Амина (единствената маркировка е малка дървена табелка).

Sv.Mina Mechkul 09

 

Sv.Mina Mechkul 11

 

You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Април 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02